Sunday, May 30, 2010

May is the month for cakes, and sunburn too

Salam bersalam salam salaman...

Ape kabar kah semua? Aku baru je memakan lunch yg sgt SEDAP hasil masakan sendiri di tengahari Ahad yg syahdu cuacanya. Nak makan kat luar tekak tak nak terima pulak. Susah betul mempunyai seorang tekak yang tidak mendengar arahan. Iyelah masa aku kecik2 dulu pun selalu je sakit, gara-gara tekak dan tonsil aku yg degil nie lah. Isk isk isk...derita betul time tu. Sebulan sekali konfem doktor kat Gemencheh tu mesti happy sebab aku nie dah kira pelanggan tetap beliau, dan akan membuat kunjungan sosial yang berakhir dengan Abah mengeluarkan duit dari dompetnya. I love you Abah!

This cupcakes is just one of the cakes I received this year. See how I ravaged my own name? 
Cant resist. Too delicious! Credits to Atin, the annoying sister :p

May is the month for celebration, at least for me la. Haha.. Birthdays, Mothers Day, Teachers Day, Labor Day, Wesak Day, school! Because of this, kami meraikan dengan berkumpul sekeluarga di Port Dickson sambil mendera kulit saya yg super sensitif ni di tepi pantai. *strolling for 15 mins at 6.15 pm telah mendatangkan satu kecelakaan kepada kulitku. Siyut.

Still having fun though. 
Yang menyemak kat depan tu adik saya, Fikri si Form 5 yang manja. haha.

The following week pula menyaksikan kulitku dibakar oleh cahaya matahari Melaka yang sangat kejam pada jam 12.00 tengahari di Melaka Wonderland. Thanks to SASER's PTA, the trip was kinda awesome & relaxing for me and my family. Swimming like nobody's business at hotel, but Melaka Wonderland tu mcm tak siap je lagi. Haha..kinda enjoyable and good for all adrenaline junkie. I just figured out yg aku ni agak penakut.hahaha..Let me swim in a biggest swimming pool ever, but please do not push me into those slides yg menakutkan tu! haha. No piccies from my Melaka trip because we're either too lazy to bring our cameras to the pool, or it's raining during the swim, or nobody wants to play the role to be the photographer (prefer to be in the water indeed!) hahahaha.

And Hari Guru Celebration was awesome too (dont forget the word 'tiring' comes together with the word 'awesome' tu ye). The boys did everything they could, despite the time factor that always bugs us. Thanks & congrats to SASER the 8th..and ex SASERs yg datang :)

Me, with Ketua Pelajar presenting the 'Teacher with the most up-to-date gadjet'.
 Haha thanks to the 5800 I guess, and Mr Asus too.

The guys who could do magic with those strings. 
They're marvellous! (and they learn by youtube, so they said)

The most controversial pic, KU with Principal, saling suap menyuap. 
(he told me not to upload this pic, sorry dear. I cant help myself!)

Through and through, I guess I had the best May in years, this year!

Happy Teachers Day to all my colleagues. 
I know we've done great job with the boys.
Keep up the good job!
And boys, thanks a lot. 
Good luck in SPM, and life afterwards. 
I've always pray for your success.

And to Oren, be nice to me. And I think I'm gonna be nice to you too. Hahaha.
Blackberry, I think u are cool! Can we fall for each other? *wink wink

Monday, May 10, 2010

Bury the castle

Hari: Hujan, petir berdentum dentam
Lampu: Blackout, mcm biasa
Mood: Baru bgn tido, mamai

Hello hai salam!

Last week memang best, and suxx too. Ala-ala bittersweet gitu. Haha.

Kenapa aku claim best@sweet?

1. Last week is the beginning of May. I love May so much. Sebabnya maybe ade banyak birthdays, exam, Hari Guru, Mother's Day, cuti2 Malaysia dan perkara2 yang tak dapat aku nak tafsirkan mengapa dan kenapa. Oh, bulan May juga akan menyaksikan pengumpulan data2 scholarship pelajar yang bakal mengujakan perasaan dan meruntun jiwa guru-guru semua. Heh, best!

2. My birthday. And yet, until today I'm still receiving wishes and gifts! My boys (SASER boys rocks!! if ade girls yg baca post nie percayalah, tak rugi dapat SASER boys..diorng mmg best)  buat surprise birthday party, siap laluan ade lilin sepanjang my way to get to the cake, and hadiah and wishes. Seriusly, the gift made me happy, over the top and ecstatic..but the thoughts and rememberance yang betul2 buat aku sayu dan tido dalam senyuman mlm tu. Gile la, takde orang yg penah buatkan aku surprise birthday party kecuali ex aku dulu, di waktu tengah malam. Siangnya pulak kawan2 entertain ngan secret recipe (malam tadi pun secret recipe gak)..pun terharu lagi sbb kwn2 pun syg kat aku. Haha... Skang nie I'm looking forward utk  celebrate ngan family jek. This week ade family day, semua akan turun PD. Open table jom!

3. Aku dpat surprise dr STJ. Bukan anak murid aku, tapi skandal dengan anak murid aku. Dia dtg all the way from STJ...bawak kek, bunga n hadiah. Tak tau la nak rasa ape..terkejut n terkesima la aku (baru bgn tido, haha). Tak sangka kasih sayang aku da sampai ke budak STJ. huhuhu...kat SESERI dah ade dah. Maybe kena luaskan link skandal2 anak2 murid nie. Kuikuikui. Aku tak kisah orang nak kata ape, sbb kalo my students happy aku pown tumpang la hepi. Amende aku tulis nie. (amalia ni salah u, i br abiskan ur cappucino kek yg sgt sedap and now SUGAR RUSH) Hahahah. And not to forget surprise from SESERI - Alia. Aku mmg meleleh air liur tgk clutch yg belang2 itam gold tu sejak tgk ironman aritu. Apakan daya masa tak mengizinkan membeli...risau gak kot2 ade org cilok clutch tu. Sib baik yg cilok tu ialah ALia dan menghadiahkannya kepada aku. BEST!

4. Ade interview Exxonmobil. Gile beruntung bebudak SASER nie. belum mid year dah ade orang nak chop untuk dibagi scholarship. Aghh jelesnya! Kenapa zaman aku dulu takde semua nie?? (sebab ko malas la ngok, haha) Kenapa aku tatau ade scholarship semua nie masa skola dulu?? (sebab kaunselor ko tak hebat mcm ko skang..haha --> sorry ni ayat perasan sensorang ok)

Kenapa suxx??? haaa..lets go dwell into the dark side of last week

1. Oren lupa besday aku. Bangang. Wish pon sebab aku yg ingatkan. How can you be so ignorant?. Mmg cem syial. Oh, takley carut2. Bukan ade ape pown ngn dia. Juz maybe sbb aku harap dia ingat, turn out to be the opposite. Aku tau ko sorang yg perahsia, pendiam, keeping things to yourself. Tapi bagilah aku peluang nak kenal kau! Kalo tak menjadi pon takpe, at least aku dah try. Tapi kau duduk je dalam dunia kau sendiri. AKu rasa mcm orang bodoh. You are sending me different kind of signals here ok? Maybe i demanded too much from somebody who knew so little bout myself. Fine, I get it. So many emotions for one day.

How can you be so loved, yet felt so unloved at the same time?

2. Blackout at jebat. Hujan punye pasal. adei...I hate life without air circulation (kipas la tuh..haha)

3. No weekend. Sabtu ngan exxonmobil, ahad duty. No life! Tapi sib baik ade surprise lagi di hari Ahad. hehehh.

4. LAUNDRY. Sape yg kata aku suke laundry mmg la gile. Kalo boley, aku nak org invent satu mesin yg boleh basuh, sidai, gosok, lipat n simpan at the same time. (mungkin mesin itu namanya ORANG GAJI, sekian terima kasih). Bajuku menimbun!!
- - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - -  - - - - - - --  - - -  - - - -  - - -  - - - -  -  -

Kesimpulannya, kalo korang rasa ada minggu yg rocks, jgn terkejut kalo dlm minggu tu ade rasa cem sh** gaks ok. Life is about balance, and nothing or nobody's perfect except Allah The Almighty. Tetiba lak aku rasa bersyukur sbb ade balance dlm idup aku last week.Haha. 

Itu sahaja nukilan setakat ini. Aku ngah decide sama ade nak g beli kontek lens kat England Optical@Carrefour or duduk je umah tgk The Nanny. 

*kan best kalo Carrefour ade TGV or GSC or MBO?? bley aku melawat tetiap hari.

Saturday, April 10, 2010

Love & Time

Once upon a time, there was an island where all the feelings lived: Happiness, Sadness, and all of the others, including Love.

One day it was announced to the feelings that the island would sink, so all repaired their boats and left. Love was the only one who stayed. Love wanted to persevere until the last possible moment.

When the island was almost sinking, Love decided to ask for help.

Richness was passing by Love in a grand boat. Love said, "Richness, can you take me with you?" Richness answered, "No I can't..There is a lot of gold and silver in my boat. There is no place for you here."

Love decided to ask Vanity, who was also passing by in a beautiful vessel, "Vanity, please help me!" "I can't help you Love. You are all wet and might damage my boat," Vanity answered.

Sadness was close by so Love asked for help, "Sadness let me go with you." "Oh...Love, I am so sad that I need to be by myself!"

Happiness passed by Love too, but she was so happy that she did not even hear when Love called her!

Suddenly, there was a voice, "Come Love, I will take you." It was an elder. Love felt so blessed and overjoyed that he even forgot to ask the elder her name.
When they arrived at dry land, the elder went her own way. Love, realizing how much he owed the elder, asked Knowledge, another elder, "Who helped me?"
"It was Time," Knowledge answered.
"Time?" asked Love. "But why did Time help me?
Knowledge smiled with deep wisdom and answered; 

"Because only Time is capable of understanding how great Love is"

*sigh* amin ~~

Monday, March 29, 2010

penyakit2 baru

Aku mengesan satu penyakit baru iaitu senyum sorang2

(dah dah jgn nak wat spekulasi ye)

btw semakan PILN boley buat tengahari nie (29 Mac 2010). Hopefully ramai Raksaser yg dapat.

Graduasi around the corner, mcm2 nak buat. adeh, too little time, so much work to do.

Aku harap kak liza semakin sihat, amin. 

Utk pengetahuan semua, Kak Liza a.k.a GPK Kokurikulum kita semua tak sihat. Dia br lepas operation. So, sesapa yg nak melawat beliau di Taman Alamanda silakan kontek saya ye. Saya nie mcm PA dia skng..heheh.

Kita sama-sama doakan kesihatan Kak Liza. Amin.

Miss Fara, 
currently imagining My Chemical Romance's tune  'I'm not OK' 
(but in good mood actually, haha)

Thursday, March 25, 2010

sejak semalam

sejak semalam,
aku jd tak tentu arah
makan takley telan, minum cem tak rasa pape
tido pun tak lena

siyut je

ps- i hate this feeling

Thursday, March 11, 2010

Congrats SASER !!!

SPM 2009 RESULTS: Sekolah Menengah Sains Seremban named best school

PUTRAJAYA: Gladys Tan Yee Kim from Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Green Road, Kuching, Sarawak is the best student and Sekolah Menengah Sains Seremban, Negeri Sembilan as the best school for SPM 2009.

Education director-general Tan Sri Alimuddin Mohd Dom made the announcement here, today on the top 10 best student and best schools for SPM 2009.

The other nine best students are:

Grace Kiew Sze-Ern (SMK (P) Sri Aman, Petaling Jaya, Selangor);

Khadijah Ahmad Jais (SM Agama Persekutuan Labu, Negeri Sembilan);

Akmal Hidayat Sabri (SMK Derma, Kangar, Perlis);
Syamilah Mahali (Kolej Tunku Kurshiah Seremban, Negeri Sembilan);

Lee Wei Ling (SMK Taman Melawati, Selangor);

Nur Syuhadah Muhamad (SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Kota Bharu, Kelantan);

Lai Yin Kwin (SMK Tinggi Melaka, Melaka);

Corinne Gunn Huey Min (SMK Taman Melawati, Selangor);

and Hu May Khei (SMK Convent, Taiping, Perak).

While the other nine best schools are:

Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang, Selangor; 
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak, Kuala Lumpur;

Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru, Johor;

Sekolah Menengah Sains Alam Shah, Kuala Lumpur

Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang, Selangor;

Sekolah Menengah Sains Muar, Johor;

Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Temerloh, Pahang; 

SMK Infant Jesus Convent, Johor Bahru, Johor

and Kolej Tunku Kurshiah Seremban, Negeri Sembilan. 

(saje potong nama skolah orang lain)

NST online, 4.51 pm



0.97, 130 raksasers with straight A's

(nampaknya tak ade skolah yg boleh buat tugu lepas nie..hehe)

Saturday, March 6, 2010


aku cuak
next week, hari kamis
aku di stf nie. mcm mana aku nak menabur bakti di bumi saser?
mungkin aku terpaksa mencurik masa
habis ari rabu, mesti kelam kabut

Friday, February 26, 2010

Mereka sudah, anda bila lagi??

Mungkin seseparuh orang akan rasa bosan bila baca blog ni sebab asyik2 cerita pasal sekolah, my students n events2 yang berkenaan dan sewaktu dengannya. \

Tapi, aku tak kisah. Sebab when I started my life here, I feel like I am something, doing good things on earth.

Bercakap pasal good things, aku nak share ngan semua tentang something special about this school. Semangat orang2 yang berada kat sini mmg lain macam sket, dari cikgu sampai ke pelajar2nya, dari tukang kebun sampai ke tukang sapu, even makcik kantin. Aku rasa kat skola nie ade sumthing la, sampai semua semangat melampau2. And kalo tak cukup dengan semangat, attachment warga SASER terhadap sekolah nie lagi lah lain macam. Aku pun SBP gak dulu, but u dont see me visiting my school at every leisure time yg aku ade. Budak2 sini asyik datang je melawat sekolah n cikgu2nya. Tak bosan2, dan tak bertangan kosong kalo datang. :)

Bercerita pulak pasal bebudak SASER nie, diorang mmg la sayang sangat dengan sekolah nie. Sentiasa melawat and memberi sumbangan dlm pelbagai aspek. Kali ni aku nak sentuh pasal khidmat bakti pelajar2 ex-saser nie ke sekolah. Sebut pasal menyumbang nie, tak semestinya kena menyumbang duit, sebab rasanya bukan semua yang dah kaya. Tapi korang boleh datang membuat sumbangan mcm brader2 nie buat. Memula aritu ada sorang pelajar 1st batch tak salah aku namanya Luthfi, diantara Engineer pertama keluaran SASER. Skang keje ngan Schlumberger, training kat France and keje kat Qatar kot. Datang SASER bagi semangat & share pengalaman masa dia kat SASER. Sorry, gambar takde la. hehe

Secondly, pilot pertama SASER iaitu Nurul Izuan Nadzar. Pun sama bagi motivational talk n share pengalaman dia masa kat sini. Dia siap tawar diri lagi untuk program motivasi pelajar2 berkeperluan khas. Thanks a lot , mmg banyak menaikkan semangat diorang.

Then, batch kedua lagi. Leftenan2 dari UPNM (Universiti Pertahanan Nasional Malaysia) pulak datang sekolah. Pun bagi career & motivational talk kat student2. Sangat2 berharga aku rasa, sebab diorang bercerita tentang kerjaya berdasarkan pengalaman masing2. Thankz a lot guys.

Sabtu nie pulak, ex-student batch 5 & 6 nak datang bagi talk pasal program2 persediaan ke luar negara and penaja2 yang available. Aku sangat2 hargai bantuan drpd diorang nie, yelah sekolah pun budget tak banyak tahun nie. So kena pandai2 la nak buat program. Tapi aku rasa program yg dibuat oleh budak SASER lagi elok sebab korang sendiri tahu background macam mana hidup di sini, and korang faham sistem2 and peraturan and limitations yang berlaku kat sini. Senang cerita, talk drpd korang lagi real drpd pakar2 motivasi yg kenakan bayaran beribu2 tu.

So, diorang dah start memberi sumbangan. Anda bila lagi??

(sorry la ideas disorganized, sebab menaip and mendengar talk pilot saser at the same time)

Sunday, February 21, 2010

FAQ khas utk 7th batch

Salam semua.

Lama jugak rasanya aku tak tulis blog. Maybe sebulan jugaklah.

Owh, blackout pulak asrama (alamak takut pulak!). Kacau betul, takpelah maybe time gelap nie lagi banyak idea kot. Haha.

Firstly selamat datang aku ucapkan kepada bebudak SASER batch 9. Jangan nangis2 nak pindah, aku tak tahan sabar sangat. Pejam celik dah tahun keempat aku kat sini, dah 3 generasi keluar. Hisy, I’m getting older I guess. 

(rupa2nya blackout satu sekolah, aku ingat Jebat je)

This weekend is part awesome, and also part not-so-awesome. Bukan ape, most of the schools cuti seminggu, tapi SASER biasalah. Workaholics la katakan, amek cuti 2 hari jek. Maybe I shud refer all of my colleagues to ‘Workaholics Anonymous’ supaya kami semua tak stress banyak sangat. Ade cadangan berkenaan kegilaan kerja kami semua? Gila keje, tapi FOC jek. Yang awesome ialah adik2 aku datang, so kitorang berjalan2 dan pow duit abang kitorang. Siblings gathering kat Pappa Rich Cyberjaya (sbb nak pow abang, so kena g sana.Lagipun diorang dah bantai gelakkan aku last week sbb tak penah makan Pappa Rich. Keji keji) 

Shopping-mopping kat alamanda (aku terbeli kasut lak kat Nicchii, walhal buka ade duit sangat pun. Blame it on Atin!) Sib baik cantik. Nak tgk Percy Jackson tapi tiketnya lewat sangat laks. Kang pukul berapa nak sampai Seremban. Sabtu makan nasi lemak kat Jalan Rasah yg menjadi pujaan kitorang (kena rasa, mmg sedap!) and berkelah kat Ulu Bendul. Tak suka la sungai. Nak terapung pun susah, ini kan pulak berenang. Dah la kaki aku luka2 kena batu. Aduyy.. Nanti aku dah kaya nanti aku nak buat swimming pool kat rumah. Takyah menumpang di rumah komba ataupun public swimming pool lagi. Sesi mengepow duit adik beradik diakhiri dengan aku menjadi mangsa pow di Pizza Hut. Chis! Ingatkan selamat..rupanya kena gaks.

(Prefek ngah ronda blok, wat spotchek kot. Aku dengar je dlm kegelapan nie. Nyamuk tolong jangan kacau aku ok. Aku ngah berfikir ni)
Aku semenjak dua menjak nie dihujani dengan soalan dua soalan yg feymes daripada 7th batch iaitu:

Pertama : “Miss, saya ………….. Saya dah terhilang no unik ID utk UPU. Adik saya hilangkan / wallet kena curik / rumah banjir / kucing saya makan / Avatar serang rumah saya aritu /  bla bla bla. Miss ade simpan tak?”

Kedua: “Miss, betul ye result keluar 28 Feb?”

Aduh hai..nak geram, korang jauh utk aku cekik or cubit or maki. Dah suruh simpan elok2, ade je kejadiannya kan. Cemnilah, kepada yang ingkar arahan aku utk simpan elok2 tu…sib baik aku still simpan sbb instinct aku dah foresee dah benda cemni mesti jadi. Masa result SPM nanti, dtg sekolah and refer kat board Unit Kaunseling kat Dewan Putera. AKu akan letakkan 3 perkara;

1. Nombor unik ID utk UPU (utk permohonan IPTA dan asasi)
2. Markah kokurikulum yang baru (ade perubahan guys, sbb markah kena kira dr form 1. So nanti check)
3. Updates utk scholarship2

Takyahla msg2 tanya ade simpan lagi ke tak no ID tu, datang time result n tengok sendiri. So, datanglah ye time amek result. Regardless whatever it may be, sbb kan mungkin ni last korang akan jumpe. Lepas nie ade yg fly la, sambung blajar lain2 tempat. Susah tu nak jumpa. Haa..satu lagi cakap pasal result kan, ramai yg tanya betul ke 28 Feb. Oklah here’s my answer ye.

“Pelajar-pelajar sekalian, saya bukanlah KPM ataupun Unit Peperiksaan KPM utk menjawab soalan tu. Kami di sekolah memang tak diberitahu tentang tarikh tu sampai la diumumkan kat TV oleh Menteri Pelajaran tentang result SPM. Tapi kalau ikut pengalaman, selalunya mesti keluar lepas budak2 PLKN balik. Tahun nie diorang balik on the 14th of March. So, expect anytime after that. Maybe 15, maybe 16. Kita tunggu dan doa je la ramai2 ye.

Rasional kaunselor ini berkata demikian ialah, kalo result umum sebelum budak PLKN balik, macam mana diorang nak apply scholarship? COntohnya JPA and MARA, kena apply online. Within 7 days lepas result SPM diumumkan. Kalo diorang kat kem macam mana diorang nak apply kan? Bukan semua mak ayah IT savvy..dan banyak dokumen2 yang nak disediakan. Unless JPA and MARA ubah dasar diorang tahun nie, and also other scholarships. Hmm…rasional tak??”

Satu lagi, nak cakap pasal permohonan ke IPTA a.k.a UPU. Okey, nampaknya tahun nie korang tak payah update result SPM dlm permohonan tu, pihak kementerian akan link terus dengan Unit Peperiksaan. So, korang juz pilih kursus2 yang korang berkenan di hati la.

Mesti korang ade banyak pertanyaan esp mcm mana nak pilih kan? Okey macam nie.

1. Mana satu nak pilih, asasi ke diploma?
Okey, kalo tanya aku lah kan, aku akan pengaruhi korang untuk amek asasi. Sebab asasi nie sama macam matriks, setahun je rasanya. Then boleh terus ambik degree (ijazah). Maksudnya 1 thn asasi, then maybe 3-4 tahun ijazah. Berbeza ngan diploma. Korang wat 3 tahun, baru dapat diploma. Then kena tambah lagi 3-4 tahun untuk ijazah. Do the maths guys, yg mana satu lagi jimatkan masa??

2. Kalo nak amek medic, macam mana? Nak ambik asasi perubatan ke sains hayat??
Okey dearest, kalo nak amek medic kan, pilih asasi perubatan terus. Lagi menjurus and spesifik. Tapi kan, rasanya kalo buat sains hayat pun ade peluang utk medic. Maybe it’s juz the names yg different. Sbb lain2 universiti yang tawarkan rite? So, my advice is do a little bit of research by yourself about the particular course, by bukak website universiti2 tu. Takkan la semua aku je nak bagi kan?? Betul tak.

3. Kalau engineering pulak? Dan kursus2 lain?
Kalo engineering, terus pilih asasi kejuruteraan. Tapi Asasi Sains Fizikal pun boleh gak jadi engineer, so ulang Step 2 di atas. Kursus2 lain sama la, as in Asasi senibina utk architechture, perakaunan. Undang2, Social Sains utk pengajian bahasa, sejarah and seni etc. Korang buat research sket ek.

3. Bila sesuai nak update? Kan boleh start update 3 Feb haritu?
Yes, memang start 3 Feb haritu. Tarikh tutupnya ialah 31st March. Lambat lagi. Utk yang mempunyai parents yang paranoid, bolehlah update sekarang. Up to u. But if I were u, aku akan tunggu sampai result SPM keluar dulu, then tengok ape rupanya result tu, and apply ikut kesesuaian result dan cita2/harapan mak ayah. Btw, sementara tunggu result keluar, aku akan buat research dulu berkenaan kursus2 di universiti2 utk pilih possible courses.

Okey, rasanya macam dah panjang sangat. Harini best jugak sbb dah abis tgk Glee first season (tq mr abang for the series) mmg best gile! Hahaha… Aku pun suke hati sbb dapat makan spegeti buatan sendiri (dari semalam merengek kat Atin nak masak spegeti) and join Coach Salhalida tengok budak2 basketball. Oh, lupa lak dah ade Slurpee baru rasa Fire Blast kaler merah. Rasa dia mcm mirinda strawberry je,hak hak. Tapi spoil betul harini sebab aku terlihat aksi yg nak buat aku muntah kat Kolam Renang Stadium Paroi (apart from the changing room really sucks!). Time berenang, aku tahan muntah sebab tengok aksi 2 pasang lesbian (bukan nak judge diorang tapi mmg mereka dengan bangganya mempamerkan PDA – Public Display of Attention yang menjijikkan) time berenang. Peluk2, mengusap2, meraba2 (aku nampak sbb aku ade goggle, saje skodeng lepas diorang berPDA sesama sendiri) dan berdukung sambil isy…tak sesuai la cakap. Kang kena ban pulak blog aku nie.

Sebab tu la kena beli slurpee supaya aku tak muntah. Hahaha…

(akhirnya letrik dah direstore semula. Prep stat lewat arini 9.25 pm)

7th batch, ade komen tanya la ye. Wheter di FB or kat sini je. Okey, chow chin chow!

Friday, January 22, 2010

IPTA update!!!

okey2 to all form 5 of 2009 !!! (tolong bgtau kengkawan ye)

Okey pendaftaran IPTA untuk fasa kedua dah start from 3rd of Feb aritu
Don't worry, korang dah buat fasa pertama kat sekolah aritu (kat CC kebanggaan korang tuh)
so, korang x yah buat ape2 sekarang nie. 

Lepas result SPM keluar, immediately korang kena UPDATE =

1. Markah koko (sebab ade perubahan)
2. Result SPM
3. Kursus pilihan & universiti pilihan

Haa, lupa nak bagitau. MARKAH KOKO berubah, so masa result SPM keluar nanti i display kan. Ok tak??? Or korang ade option lain? Give me the feedback k.

ps- markah koko berubah sbb kpm minta kira daripada form 1.

Wednesday, January 6, 2010

Assalamualaikum :)

Selamat datang diucapkan kepada:

1. Tahun 2010
2. Pelajar2 SASER batch 8
3. Rakan2 guru yg seperjuangan
4. Azam2 baru yang hanya hangat pada awal tahun

Lama tak blogging, sibuk sangat tengok movie ngan main game. Sims 3 mempunyai grafik yang sangat cantik kan? Try la main, as long as jangan overwrite game yang aku dah main (blame it to my sis).

SPM dah berlalu, harap tahun nie result bagus. Lebih bagus dari tahun yg sebelumnya, dan sebelum itu, dan sebelum itu jugak. Tapi tak taula macam mana ngan sistem marking baru nie. Harap2 banyak membantu, bukan menyusahkan lagi.

Cuti dah berlalu, aku menderita sakit gusi. Sampai sekarang tak boleh mengunyah dengan betul. Hadoi.. Emo sungguh. Sangat derita bila sakit gusi. Aku takkan mempermainkan pembedahan gigi Fatin lagi lepas nie. Aku akan berus gigi dan kumur dengan Listerine 2x sehari.

Batch 7 dah tamat jadi pelajar pada 1 Jan 2010. So, officially kalo korang datang, datang la sebagai bekas pelajar. or 'old boys'. Pergh, dah besar dah korang kan. Here are a few things that i want to remind you (sebarkan kat kengkawan lain ye):

1. Kepada yang tak dapat PLKN, buat salinan sijil2 koku dan result trial dalam 4-5 set, pegi ke sekolah berdekatan dan sahkan. Minta pengetua/guru besar/gpk sahkan. Tak sah kat saser pun takpe. Sebab bila dah ambik result nanti, tak la kelam kabut nak buat banyak benda. At least cuma sahkan slip SPM aje. Korang kena ingat time result dah keluar nanti, ada banyak benda nak buat. Nak update IPTA, nak apply scholarship, nak prepare interview n mcm2 lagi. Dan nak sahkan bukan sehelai ok, so be proactive.

2. Make sure korang still ada lagi simpan no unik ID untuk MATRIKULASI & IPTA (UPU). Matriks nie yang kita isi bulan 8 dulu, IPTA yg bulan 11 aritu. KAlo hilang cari sampai dapat.

3. Buat resume from now. Nanti dah ambik result nanti banyak benda lain yang u nak fikir. Ambil contoh resume kat sini, jangan tangguh2. Isk, membebel lak aku nie.Jangan dah keluar result nanti baru terhegeh2 nak kontek i minta check resume.

4. Enjoy your cuti, pegila keje. Rasa sket susah carik duit sendiri, and save some for your graduation.

Hari pertama skolah blur je rasanya. Keje banyak (blame it on me sbb bersenang2 time cuti), otak terkejut sebab kena pergi skolah subuh2 pukul 7 pagi. Banyak sangat meeting, memang tak bermaya je time meeting. Nasib baik time meeting boleh bukak internet.

Ngantuknya...adios adios!

Satu lagi, aku dah menyampah lak dengan slurpee kuning. Dah ada 3 perisa lak. Lemon, mango and berry blast.