Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya

SALAM AIDILFITRI

Moga2 semua urusan dipermudah oleh Allah, dan aidilfitri disambut dengan penuh kesyukuran. Amin.

ps-nak balik!

Monday, September 14, 2009

Puasa, now and then

Currently boiling on stove: Spicy Beef Stew (for buka puasa)

Today I’m cooking, yeay!

Actually takde la mood sangat nak masak, tu yang buat stew aje tu (chop chop and campak campak dalam periuk, let it boil..memang keje senang!). Kelmarin aku beli makanan kat bazaar Ramadhan, nasi minyak and kurma ayam yang rasa lain macam pelik rasanya. Akhirnya, malam tu aku diserang sakit perut asyik ulang alik ke toilet sebanyak lebih 4 kali. So esoknya (Jumaat) aku menumpang kasih la ngan kak ita and ngadu sakit perut (aku memang suke duduk kat SUP tu, haha). Kak Ita ceramah aku beb. ”Kau kan pandai masak, masak je simple2, takpe. Jangan beli kat bazar, kita bukan tau kebersihannya” – lebih kurang cemtu la kata-kata nasihat dalam bebelan kak ita kepada aku. Huhu..akhirnya aku akur la dengan memasak sendiri. So kawan-kawan, berhati2 di bazar ramadhan, kerana ia boleh menyebabkan anda menderita sakit perut dan burn a big hole in your pocket!

Aku rasa dah kurang seminggu lagi nak raya kan? Kejap je masa berlalu. Tahun lepas aku on off duduk kat rumah Jebat nie, this year aku dah duduk full-time. So aku dapat la tengok perbezaan puasa bebudak sekolah nie ngan zaman aku puasa dulu. Aku nie ex-STJ, sebuah sekolah SBP yang terletak di pedalaman sebuah kampung yang feymes dengan bau getah Mardec setiap pagi (seriously masa aku form 1 aku selalu pening tetiap pagi sebab tak tahan dengan ‘keharumannya’). Skang nie tak tau la ade lagi tak bau ‘trademark’ nya tuh..hahaha. And collegue aku, Kak Salwati dah naik pangkat ke sana untuk jadik HEM. Best la kak Sal, skolah tu dah le berhantu. Hahah… jahatnye aku.

Masa aku form 1 (1996) memang la tahun tu aku rasa tahun yang sangat menyedihkan untuk aku time puasa sebab kecik lagi, jauh daripada family and senior aku sumer garang nak mati. Pantang silap sikit mesti nak settle punye. Jap kasik aku ingat, masa tu yang setan2nya budak Form 4 yang kena tendang masuk semula (sebab PMR kantoi) and senior2 form 5 yang bajet cun and hot. Abul (tomboy), Toyol (memang mcm toyol), Alis Syafida (bajet cute, dia memang tak puas ati ngan member aku Ainis sebab budak nie lagik comel drpd dia), Farah Rusli (aku tak paham asal dia suke cr pasal ngan aku, maybe sebab nama sama kot?), Nani (muke pecah rumah bajet hot gaks) and beberapa lagik la. Kalo aku tengok majalah skolah boleh ingat kot. Lagipun watpe la aku nak bazirkan space kat otak aku utk diorang kan.

Eh, tercerita pasal senior laks. Zaman aku mana ade zero defect. Semua yang survive adelah dengan ketabahan sendiri dan dorongan family jek. First day puasa, aku ngan kawan sebelah dorm aku gi la sahur kat DM pukul 5 pagi. Makan lauk yang cikai2 je la seperti scrambled eggs, sambal sardin, sayur kobis cina, ikan goreng dengan sos-dibuat-secara-tak-ikhlas, dan memang tak pernah la lauk AYAM!. Agaknye kalo ade lauk ayam mungkin makcik2 tu ade 3x Jumaat je la lagi kot...

Tapi selalunya memang tak sahur la. Aku still ingat lagi aku punye la takde mood nak g sahur sebab lauknye yang sangat SEDAP tu, aku masak megi pakai air biasa (kami takde water heater time tu, yang ade senior je tapi takut nak pinjam). So bebudak SASER, kalo korang penah masak megi guna air biasa, aku pun penah rasa ape yg korang rasa (perasaan and rasa megi tuh..haha). Aku ingat masa form 3 aku letak air mineral ngan biskut meri kat tepi katil, bangun jap makan biskut sekeping minum air then tido balik. Maybe faktor geografi dorm aku yang di tingkat 3 memainkan peranan kot.

Berbuka puasa lak, nie best nak cerita nie. FYI, masa aku sekolah dulu kami makan dalam tray besi yang ade compartment utk nasi,lauk, sayur etc tuh. Sebijik macam kat penjara. Haha...maybe Sekolah Tekanan Jiwa (STJ) really fits the abbrevation. Dan bebudak lelaki sangat suke menjatuhkan tray tu banyak2 untuk mengundang kontrovesi serta publisiti. Maka makcik2 yg concern dan prihatin dengan desakan kontrovesi nie akan menjerit la "Oi jang, makan nasik ko makan tray??" (baca dalam loghat n9)diiringi dengan 'boo' yang tersangat kuat oleh umat stj lain. Maybe diorang rasa cool kot dpt cheap publisiti???

Maka, pukul 6 je siren dewan makan (yang bunyik cem siren light-off SASER) pun berbunyi dengan merdunya...serius bunyiknya memang sama.

Berbondong-bondong la umat STJ turun ke Dewan Makan dan beratur and ambik tray untuk mengambil makanan. Queue memang sangat panjang sebab sumber berbuka pose kami hanyalah Dewan Makan je, mana ade gi bazar ramadhan mcm bebudak sekarang. Kalo petang tu lauk ikan goreng-baling-ke-dinding-terpelanting, itu la yang kami kena makan. I still remember vividly the kurma yang sangat kecut dan tasteless, air sirap suam-suam kuku, and meja DM yang oily. Yucks. Dah ambik makanan, hantar ke meja masing-masing and tutup ngan surat kabar. So pegi la buat ape yg patut sementara menunggu berbuka puasa as gosok baju, tido jap ke, seniors selalu mandi time tunggu tu. Ada gak a few yang tengok tv, tak kurang juga bagi yang berkapel, pi berdating (acara faveret). And as far as i remember, masa aku pose kat hostel dulu macam tak pernah ujan time pose. Panass la sangat...memang sangat mencabar time solat nak naik musolla puteri yang berada di tingkat 3 (masa lower form takleh sodorm). Mind you, I have a very garang ustazah yang mempunyai jambu-jambunya yang tersendiri dan dia sangat suke mencubit kami yang suci nie..hak hak..(aku memang BUKAN salah satu drpd jambunya la..)

Walaupun begitu, aku tetap menghargai makcik2 DM aku. Antara kombinasi lauk yang aku sangat suka ialah ayam goreng yang dicurah kuah kacang (macam kuah satey) ngan kobis goreng, and sup ayam with veggies and rojak sayur (consists of kangkung, sengkuang and kuah kacang). See, sebab tu aku derita masa form 1 sebab lauk fav aku sumer berasaskan ayam. Lauk yang paling sedey ialah gulai kuning ikan-yang-tidak-diketahui-spesiesnya-dan-hampir-hancur digabung dengan kangkung berpasir. Lauk tu memang pemes pada hari ahad, maybe sebab makcik DM pikir mak ayah student datang dan membawa lauk pauk yang sedap. Hello, bukan semua parents datang okey?? Apa yang berlaku dengan insan seperti aku nie yang mempunyai 2 adik-beradik di SBP lain?? ~ pasrah je la

Tu semua dulu punye cerita,skang dah sangat lain. Semua SBP diwajibkan hidang makanan, lauk ade menu tetap (zaman aku dulu ikut suke makcik tu nak masak ape), setiap portion makanan ada saiznya sendiri, dewan makan digred oleh Kementerian Kesihatan and lots more. Even skool adik aku yang bongsu tu ade menu sambal udang yg gemuk2. My god! Masa aku skola dulu ade gak sambal udang, tapi korang kenal tak udang kering? Udang kering tu la yang direndam sampai kembang and dimasak sambal diandaikan oleh makcik2 itu sebagai ’the proper sambal udang’. FYI, it’s one of the menus for berbuka puasa as well.

Maybe what I've been through years ago might sound like a torture. However, bila aku kenang2 semula pengalaman nie aku rasa macam one sense of longing, rindu pulak nak kembali kat zaman tu. Bila dah besar dan kerja nie makan sendiri, tak ade fix time and just grab whatever kat depan mata. Even comparing it to 'ikan jaket' goreng, and sawi berserta ulat and sambal ikan bilis yang masih ade perutnya tu, I would say that I prefer the LOUSY dewan makan more. Why? Maybe because aku rasa tu sweet memory aku kot, ade makcik yang care enuff untuk masak dan bebel kat kita, duduk ramai2 ngan kengkawan makan, escape terawikh sebab nak membasuh pastu kena basuh ngan ustazah..haha...banyak lagi la.

Apa yang nak aku tekankan kat sini ialah betapa beruntungnya budak zaman sekarang nie. Makan siap berhidang, lauk ayam je tetiap hari time berbuka, berhantar-berjemput ke bazar ramadhan, and stuffs. You guys have the access to some kind of luxury that we do not have in the past. Be grateful k!

My beef stew pun dah masak. Bon app├ętit!

Friday, September 11, 2009

Fridays and the rest of the days

Harini jumaat..
Yeay!
The best part of the week I guess.

Nape la hari lain x rasa best macam hari jumaat...

Bebudak dah abis trial. Aku ngah bz ngan scholarship talk n matrix application. Urusetia kursus kaunselor lagi (tensionnya aku). Majlis sekolah lagik. Scholarship application lagi. bengkel temuduga form 5. Jamuan pengawas lagi. jamuan PRS lagi. Pemilihan HICOM pengawas lagik. Kursus PRS pun x buat lagi. Ngan kaklang yg buat hal kejap nak wat kenduri kejap taknak lagi. Laporan kajian kes si Hj Kholil SBP mintak lagi. Nak mintak derma n beli kismis & vitamin budak form 5 pun.

Sape kata jadi kaunselor tak ade kerja???

Isk isk isk.

Kesian aku. Nak ngadu ngan sape?

Tuesday, September 8, 2009

Alhamdulillah

Salam,
Bulan Ramadhan nie aku rasa sangat tenang.
Memang la sah bulan seribu keberkatan. Dilapangkan dada, dipermudah segala urusan amal ibadah, ditenangkan jiwa.

Aku rasa jiwa aku sangat tenang sebab aku dah berjaya membayar zakat fitrah dan zakat pendapatan aku melalui potongan gaji. Dah lama nak buat, tapi tertangguh2 sebab bisikan syaitan (ade je halangannya). Oleh kerana mereka semua dah dirantai pada bulan Ramadhan nie, maka aku pun berjaya berjumpa dengan amil pusat zakat and dipermudahkan urusan aku. Tersangat mudah! (seriously no hassle of getting signatures n stuff because they'll arrange it for us)

Memang aku sangat-sangat bersyukur sebab dapat bayar zakat, maybe sebab selama nie zakat fitrah pun abah bayarkan kot?. Mak pun ada kata, selalu kata " Simpan duit kat tabung haji, diorang akan zakatkan duit simpanan tu. Bayar zakat pendapatan ikut potongan gaji, sucikan pendapatan kita". As usual,mak's saying is always right.

Maybe pada orang lain benda nie not a big deal, tapi pada aku it is sebab aku percaya rezeki yang halal sangat penting sebab duit tu la yang akan bagi mak ayah n adik2, beli makanan dan membayar bil2 aku untuk menjalani kehidupan kat muka bumi nie. Dan harap-harap dapat jugak mengumpul saham untuk akhirat nanti.

Amin.

Friday, September 4, 2009

Have you seen this bantal before?


This object is called 'bantal tulang'.

Okey,as you all see bantal nie berbentul seperti tulang, dan bersaiz mcm bolster yang panjang tuh.
Kenapa aku letak gambar bantal nie harini??

Sebab bantal tuh dah sezen, aku nak beli baru. TAPI TAK JUMPE KAT MANA!!!

Sory, ter'emo' pulak. FYI, bantal tulang atau lebih mesra dengan panggilan 'tulang' oleh family aku nie telah berkhidmat selama 3 tahun ++. Bantal nie sangat mahsyuk, dan aku mempunyai 3 bantal jenis nie. Satu dah hilang masa pindah rumah sewa, satu letak kat rumah mak, satu lagik kat rumah SASER. Aku tak tau nak cerita macam mana mahsyuknya peluk bantal nie, tapi once dah ade, memang takkan nak peluk bolster lagi. Memang tak lena la tido kalo takde tulang nie.

So, di rumah mak mahupun rumah di SASER nie setiap kali nak tidur, bantal kesayangan aku nie akan menjadi rebutan ramai. Mesti korang tertanya-tanya kan, kalo dah suke tu beli la bebanyak, betul tak? Salah. Sebab bantal nie susah nak dijumpai. Memula dulu aku beli kat carrefour seri petaling, pastu 2 lagi kat terminal one. Tapi benda nie seasonal, so bukan senang nak jumpe. Kalo ade jual kat memana aku beli tetiap bulan 1. Keistimewaan bantal nie ia boleh dibuat bantal peluk, dan juga bantal kepala. Sangat mahsyuk. Setakat nie sesapa kawan aku yang penah peluk bantal nie tak penah la yang tak suka (betapa hebatnya tulang)

Malam tadi la aku perasan bantal nie dah sezen, melepet jek semacam. Peluk dah tak best sgt dah..wuuu sedihnya hati aku nie. Mana nak dicari ganti?? So kepada sesapa yang pernah nampak bantak seperti dinyatakan di atas tolongla bagitau aku ye. Boleh aku beli untuk simpanan masa hadapan.

Harini aku berjaya sahur pada jam 4.00 pagi. And spend most of my time menyalin no pin matrikulasi ke dalam laptop. Bukan ape, bebudak nie selalu ilang no tuh, so nanti diorang carik aku gak. So biarlah aku buat langkah proaktif dengan menyimpan terlebih dahulu no pin tersebut. Wah ayat! proaktif tu..mcm jenama pencuci muka untuk kulit berjerawat laks. Mesti korang tak penah dengar brand nie kan. Zaman aku dulu pemes giler benda nie. Btw aku rasa ade lagik iklan proactive nie kat seremban, dekat-dekat gak ngan terminal one.

Weekend dah datang, masa untuk hepy2. Petang nie Awie dtg, esok atin pulak. So kitorang akan bershoping, tengok wayang and go jalan-jalan cari makan untuk berbuka. Next week aku bercadang nak berbuka ngan snake, then bersama k.ren n family and also maybe abang kot? (dia belanja yeahh!! - walhal tak cakap ngan dia lagi pun). The following week berbuka kat rumah mak pulak...bestnya. Aku tak sabar nak balik raya sebab aku suka duduk kat rumah mak. Hahaha. Plan hari raya:

1a. Taknak nangis2 di pagi raya (tah kenapa tiap kali nak mintak maap air mata aku jd degil dan tak bekerjasama ngan aku dan keluar mencurah2)
1. Buat kek cokelat (utk family ngan orang yg datang)
2. Pagi raya masak sup seperiuk besau utk mihun sup (kami wat resolusi takmau makan rendang & heavy food kerana nak mengelakkan bloating)
3. Ziarah kubur wan (Bkt rokan n jelebu)
4. G umah Ajul n Awin (my bestie)
5. Hangout ngan adik beradik di dapur (acara wajib)
6. Etc (akan difikirkan kemudian)

Ops, lupa lak kepada atin n awie aku rasa aku kena reduce la duit raya korang tahun nie dengan alasan minyak dah naik harga. Hahahaha (gelak keji).

Okla, hav a nice weekend semua!


ps-aku rasa memula tadi aku citer pasal bantal, apesal ending citer pasal raya arrangement lak nie?? Isk isk isk..

Wednesday, September 2, 2009

7.00 pagi

OMG!
Harini aku terbangun lambat!
Aku tengok jam dah pukul 7.00 pagi..abisla..
Mandi ala kadar, solat pun laju semacam, sampai sekolah dah pukul 7.20 pagi.
Aduyai, macamane nie. Sahur pun tak bangun. Itulah pengajarannya untuk orang yang;

1. Tengok tv sampai lewat malam
2. Membasuh baju pada jam 2.00 pagi (tetiba rasa nak membasuh)
3. Tidur bukan di tempat tidur

Oleh itu, pada malam ini saya berikrar untuk menjalani kehidupan seperti seorang manusia normal.

Semalam bas sekolah aku tayarnya terbenam kat depan pondok guard. Separuh lak tuh! hahah aku gelak jek. Sian bebudak 4 Alfa ngan Beta, berlumpur2 kasut menolak bas. But it won't even budge, makin dalam terbenam ade la. Kesian la bazar ramadhan menunggu bebudak SASER utk mengabihkan duit diorang.

Aku baca komen anas pagi tadi, dia suruh buat chatbot sebab ramai budak baca blog aku. Yeke? Haha x sangka lak. Aku tulis blog nie sesaje je, sebab macam best jek. Dulu ade blog kat frenster, tapi mcm tak best sangat jek. Blog tu entry dia best gak la (puji diri sendiri) sbb dulu aku ade banyak masa. Skang nie main hentam je ape yang terlintas kat kepala aku.

And btw,weekend nie upacara menghabiskan duit lagi bersama adik beradik utk raya. Aku sangat spendthrift sejak akhir2 nie (tingkahlaku yang sangat menakutkan), hopefully aku berjimat cermat sedikit untuk di hari tua. Chewah!

So, harap-harap esok aku sempat bersahur. Dan tak terbangun pukul 7.00 pagi lagi.

(laparnye...)