Tuesday, September 8, 2009

Alhamdulillah

Salam,
Bulan Ramadhan nie aku rasa sangat tenang.
Memang la sah bulan seribu keberkatan. Dilapangkan dada, dipermudah segala urusan amal ibadah, ditenangkan jiwa.

Aku rasa jiwa aku sangat tenang sebab aku dah berjaya membayar zakat fitrah dan zakat pendapatan aku melalui potongan gaji. Dah lama nak buat, tapi tertangguh2 sebab bisikan syaitan (ade je halangannya). Oleh kerana mereka semua dah dirantai pada bulan Ramadhan nie, maka aku pun berjaya berjumpa dengan amil pusat zakat and dipermudahkan urusan aku. Tersangat mudah! (seriously no hassle of getting signatures n stuff because they'll arrange it for us)

Memang aku sangat-sangat bersyukur sebab dapat bayar zakat, maybe sebab selama nie zakat fitrah pun abah bayarkan kot?. Mak pun ada kata, selalu kata " Simpan duit kat tabung haji, diorang akan zakatkan duit simpanan tu. Bayar zakat pendapatan ikut potongan gaji, sucikan pendapatan kita". As usual,mak's saying is always right.

Maybe pada orang lain benda nie not a big deal, tapi pada aku it is sebab aku percaya rezeki yang halal sangat penting sebab duit tu la yang akan bagi mak ayah n adik2, beli makanan dan membayar bil2 aku untuk menjalani kehidupan kat muka bumi nie. Dan harap-harap dapat jugak mengumpul saham untuk akhirat nanti.

Amin.

4 comments:

Syamil the Perfectionist said...

hehe~ kesian miss~ kitorang baru abes skolah, so xyah bayar zakat~~ ^__^V

cik farah said...

wahh...
mane aci. huhuhu
xpe2 nanti korang da kawen nanti korang kena bayarkan utk wife n kids laks. haha (gelak keji)

Syamil the Perfectionist said...

haha~ nampaknya gitu la miss~ 2 yang membuatkan saya rase malas nak kawen 2~ (serius)

cik farah said...

wah...jgn le gitu syamil. ileks arr keje ngan petronas banyak gaji tuh. huhu...